Heti független vidéki sajtószemle – Magyarország jobban látszik közvetlen közelről

Megosztás

Lerobbant telefonfülkék városa Borsod, sufnituningban fulladoznak a debreceni vásárcsarnokban, felmondott a szolnoki gyermekrugdosó sportvezető. Százezer magyar Ausztriában, Kecskeméten megint árvíz volt a körúton, a szegediek pedig azt remélik, lesz vasútvonal Szeged és Temesvár között. Eközben a veszprémiek aggódnak Orbán Viktor testtömegindexe miatt és az állami kórházba invitálják koszt-kvártélyra. Többek között ezek a témák érdekelték ezen a héten a vidéki független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.

Borsod24: Miskolc, a lepusztult nyilvános telefonfülkék városa A mobiltelefonok elterjedésével ugyan végleg leáldozott az utcai vonalas készülékeknek, és Miskolcon is egyre kevesebb a nyilvános telefonfülke, de a figyelmes szemlélő észreveheti: még mindig bőven akad belőlük BAZ megye székhelyén. Ezek azonban nem olyan állapotúak, hogy szívesen használnánk őket. A Borsod24 megkereste a legrosszabb állapotban lévő fülkéket és megkérdezte a Telekomot, hogy mi lesz a sorsa ezeknek az alig használt „emlékműveknek”.
https://borsod24.hu/2024/07/16/hallo-itt-miskolc-nyilvanos-telefonkeszulekek-a-varosban/

Debreciner: Ládaredőny az üvegfalnál – a debreceni nagypiaci klímaválság sufnituning megoldása

A modernnek számító – jelentős részben üvegfalú és üvegtetejű – debreceni vásárcsarnokban fulladoznak az árusok a hőségtől. Gyakorlatilag alig van szellőzés, klíma semmi, ezért aztán a vevők is egyre fogyatkoznak, és a zöldségek-gyümölcsök minőségének sem tesz jót a benti kánikula. A piacozó árusok számos más panasszal is megkeresték a Debreciner szerkesztőségét.
https://www.debreciner.hu/cikk/17104_ladaredony_az_uvegfalnal_a_debreceni_nagypiaci

ENyugat.hu: Százezernél is több magyar él Ausztriában

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma a szomszédban – írja az Enyugat.hu. A statisztika szerint az Ausztriában élő magyar állampolgárok fiatalabbak, mint a teljes népesség: átlagéletkoruk 35 év, szemben az országos átlag 43 évével. Általánosságban elmondható róluk, hogy hosszú távra terveznek: a 10 éve bevándoroltak több mint fele 5 évnél tovább maradt Ausztriában, a 4-5 éves korú gyerekek majdnem másfél százaléka pedig ma már magyar anyanyelvű Ausztriában. 

KecsUP: Harmadszorra vált árterületté a Könyves Kálmán körút egy héten belül (videóval és galériával)

Szerda hajnalban harmadszorra is elárasztotta a víz a Könyves Kálmán körút egy részét. Az érintett házak közül egyet már múlt pénteken lakhatatlanná nyilvánítottak, de a többi lakónak sincs szerencséje, mert a több mint 60 éves, elavult vízvezeték bármikor újra megrepedhet, vagy eltörhet. Az elmúlt napok kálváriájáról Harkai Judit, az egyik érintett számolt be a KecsUP-nak

Nyugat.hu: 939 millió forintot kérnek a szombathelyi Savaria Szállóért

Nettó 939 millió forintot kér a Savaria Szállóért a Krosnow Property Kft., ami azért is érdekes, mert a cég 470 millió forintért vásárolta meg négy és fél évvel ezelőtt. A magánkézben lévő Savaria Szálló Szombathely egyik ikonikus belvárosi épülete, amelyik közel húsz éve üresen áll, állapota rohamosan romlik. Az elmúlt hónapokban 30-50 érdeklődő vette fel a kapcsolatot az ingatlanközvetítővel, de hogy ezek közül mennyi a komoly, azt egyelőre nem lehet tudni. Részletek a Nyugat.hu cikkében

Szegeder: Újjáépítenék a Szeged–Temesvár-vasutat

A héten a román kormány jóváhagyott egy memorandumot, amely előkészíti a Szeged–Temesvár-vasútvonal újjáépítését. A román Közlekedési és Infrastruktúra Minisztérium és a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium megállapodott egy közös vasúti munkacsoport létrehozásában, amely koordinálja majd az előkészítő munkálatokat, a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozását, később pedig a vonal megépítését, fenntartását és üzemeltetését.

A viszonylat egyike volt a történelmi Magyarország első jelentős fővonalainak. Az 1857-ben megépült szakasz a Bécs–Temesvár-vonal része volt.

Szol24: Felmondott a szolnoki gyermekrugdosó sportvezető

Országos botrány kerekedett abból a Szolnoki Kalandparkban történt minapi esetből, melynek során egy felnőtt kísérő brutálisan járt el saját gyermekcsoportja egyik tagjával szemben. A rendőrség nyomozást rendelt el az ügyben, de közben a vétkes is lemondott tisztségéről – írta meg a Szol24.

Veszprém Kukac: Állami kórházba invitálják a miniszterelnököt koszt-kvártélyra

Egymillió embernek nincs háziorvosa. Hetente bezárnak fekvőbetegosztályok, nincs orvos, szakápoló, nővér. Nem vicc, egy rendőrminiszter irányítja az egészségügyet! Az elmúlt hetek nagy rohanásait figyelve a veszprémiek aggódnak a Miniszterelnök úr egészségéért. Láthatóan túlsúlyos. Testtömegindexének mérése után ijesztő eredményt kapna. Ezért javasolnák, hogy feküdjön be két hétre a kormánya által fenntartott és működtetett állami kórház valamelyikébe. A Veszprém Kukac szerint csodákat tenne vele az ottani koszt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek